tisdag 21 februari 2012

Petter Holmberg har hittat hem i Ricoh HK

I Ricoh HK vimlar det av fina meritlistor. Laget har högst medelålder i serien med sina 28,1 år och det är många av spelarna som fortfarande levererar även om de kanske inte kommer hålla på så värst många år till. Men det är en ren spekulation från min sida. En av guldklimparna i laget, som har många år kvar att spela, är den ytterst värdefulla H9:an Petter Holmberg. Många lag saknar en vänsterhänt spelare på den positionen som är komplett vad gäller spelsinne, skotteknik, passningar, variation i sina pådrag och dessutom orkar spela i 60 minuter och leverera matchen igenom. Holmberg besitter dessa kunskaper. Han är bara 23 år samtidigt som han hunnit med att vinna SM-guld med Hammarby IF HF. Jag anser att han är seriens bästa på sin position och hade han spelat H6 hade han varit bäst där också. Plockar vi fram alla de bästa ligger han med i den absoluta toppen där också. Jag minns alla våra möten när Petter spelat med Djurgårdens IF HF, HK Tyrold och nu Ricoh HK. Och det jag minns är att han är en matchvinnare. Varje gång. Här följer intervjun jag gjort med Petter Holmberg.

Först och främst Petter, hur var det att ha besök av Stefan Lövgren och Peter Gentzel på den där måndagsträningen?
- Det var en speciell upplevelse. Inte alla som får spela fotboll mot dessa grabbar!

Vad hade ni för upplägg på träningen?
- Som vanligt börjar vi träningen med att hälsa alla välkomna och har vi några nya ansikten sker en kort presentation följt av varma applåder. Sen blir det som vanligt 20-30 minuter fotboll som följs upp med lite passningsövningar (handboll). Efter lite specialavslut från ens position var det dags för 2-mål.

Fick du läge att finta bort ”Lövet” på V2?
- Jag gjorde ett tappert försökt men fick bittert erfara att gammal är faktiskt äldst, och kommer så alltid att vara.


Petter skjuter runt Tyresö IF:s Mattias Lindahl. Foto: Per Forsberg.

Måste bara inflika att vår assisterande tränare, Tommy Dalin, snurrade upp "Lövet" på läktaren när vi mötte Bengan Boys i september 2010. Hans patenterade stegisättning blev för mycket för den gamla Kiel-stjärnan. Förresten, hängde du några på Gentzel?
- Jag gjorde 1 mål. Helt plötsligt hade alla i laget fått fritt patronbälte, så tyvärr blev det inte så många skott över till mig.

Skulle du kunna beskriva, lite överskådligt, hur era två pass i veckan ser ut?
- Vi har kul och sen har vi kul. Fotboll är en självklarhet, den pillar liksom ingen på. Sen värmer vi upp axlarna och våra eminenta målvakter för att sedan lira match.

Ricoh är ett stort och kraftfullt företag att ha i ryggen och ni har det bra med material och en buss i världsklass. Får ni även åka med på företagsresor?
- Om den här säsongen slutar som vi vill så råder jag dig till att följa vår blogg!

Spännande! Jo, men den följer jag redan så jag lär ta del av era framtida äventyr. Er buss i världsklass då, lyxkonferenslokalen på hjul. Vad har ni för lyx i den?
- Den senaste bortamatchen hade vi nybryggt kaffe samt fikabröd, sånt gör liksom bortaresorna så mycket enklare.

Ljuvligt! Ni skulle testa på minibussar i fet dimma på hala rallyvägar med älgar längs vägkanterna. Det var en spännande uppladdning inför HK Eskil borta kan jag säga. Vi lämnar transportsnacket nu. Du har tagit en något ovanlig väg, får man kanske lov att säga, i ditt val av handbollsklubb och nivå. Du är 23 år ung, har vunnit SM-guld med Hammarby IF HF, men har de senaste säsongerna kört på i division 1 norra i tre olika klubbar. Är det motivationsbrist och/eller din civila karriär som fått styra?
- Jag har de senaste åren tappat glädjen till handbollen och därmed motivationen. För mig är det viktigast att ha kul oavsett vad jag tar för mig, är det inte kul så blir det aldrig något bra utav det. Jag har försökt att hitta tillbaka till glädjen och har nu i Ricoh HK hittat tillbaka, det känns otroligt kul!

Som jag var inne på har du onekligen potential att spela högre upp i seriesystemet. Min känsla, efter att ha sett en del elitseriehandboll på sistone, är att du skulle ta en plats som H9:a i rätt många elitserielag. Du känns komplett med ditt skott och blick för spelet samtidigt som duktiga vänsterhänta H9:or inte växer på träd. Har du stängt dörren för elitseriespel?
- Måste börja med att tacka för din fina presentation, tack, vilken självförtroende-boost! Ja, som det ser ut idag så har jag inga planer på att spela högre upp. Jag har inte längre den motivationen till att spela på den nivån och därför är det liksom inte aktuellt. Jag vet vad som krävs för att spela där och jag trivs med min tillvaro nu.


Tyresö IF:s Jacob Lemón gör allt för att stoppa Petter Holmberg. Foto: Per Forsberg.

Och det är ju det viktigaste, att man har kul! Som nämnt har du vunnit SM-guld med Hammarby IF HF men även blivit utlånad från samma klubb till IFK Tumba, tillsammans med Johan Brun (numera i Tyresö IF), där ni var med och tog upp laget i Elitserien. Sedan har du varvat HK Tyrold med superlaget ni hade med Djurgårdens IF HF i division 1 norra för några säsonger sedan. Efter det tillbaka till HK Tyrold efter avancemanget till Allsvenskan med blåränderna och nu Ricoh HK. Känns det som att du blir kvar ett tag i din nuvarande klubb?
- I Ricoh HK är det viktigt att ha kul och den filosofin passar mig utmärkt. Här finns det också ett stort handbollskunnande med många duktiga spelare/tränare så det är en utvecklande miljö och kanske det viktigaste av allt, vi får lira fotboll!

Håller med dig om fotbollen. Den är grym som uppvärmning. Magnus ”Nollan” Grahn sade en gång att du har en "blöt" arm. En armrörelse som lätt lurar målvakten. Har du tränat något särskilt på att få fram den här "blöta" armen?
- Nej, jag har nog mycket att tacka Tjolle Ström för min utveckling. Han var min tränare under alla år i HK Tyrold så han har haft ett stort inflytande på mig och mitt handbollskunnande.

När du spelade med Djurgårdens IF HF huserade du lite här och där på högersidan. Vad är roligast, H9 eller H6?
- Jag spelar gärna på H9, där är jag mer delaktig i spelet och har mer att säga till om.

Om ni nu når kvalspel med Ricoh HK. Vad tror du om utgången där?
- Vi vinner.

Vi säger att ni avancerar till Allsvenskan. Kommer du fortsätta spela där då?
- Det är mycket som ska stämma, svårt att svara på nu.

Ni har rätt många välmeriterade spelare som börjar bli lite till åren. Hur länge har spelare som Quinones, Järeholm, Damberg, Falk, och Niklas Johansson tänkt spela tror du?
- Så länge vi lirar fotboll på uppvärmningen och har Techfit som alternativ till matchtröjan så är dom kvar i matchen. Skämt åsido, för dessa spelare betyder åldern väldigt lite. Med deras inställning och vinnarskalle så kan dom fortsätta i många år till.

Ja, era Techfit-matchtröjor från Adidas är ju riktigt fräscha. Tröjornas slimmade form måste väl motivera att hålla sig rejält fit genom hela säsongen?
- Hehe, ja de är snygga. Och ja, absolut, lite extra motivation skadar aldrig, haha.

Fixar du en bra deal med materialet med tanke på att du jobbar på Adidas Group?
- Magnus Idén är rätt bra på att fixa sådant men visst, det skadar inte att jag jobbar där.

Låter bra det. Låt oss blicka tillbaka till året 1988. Du föddes i Norge det året. Hur länge bodde ni där? Några minnen därifrån?
- Jag bodde där i 1-2 år bara så jag har tyvärr inga minnen därifrån.

Din pappa Peppe Holmberg var ju då fotbollsproffs i Viking Stavanger men du valde ändå handbollen. Hur bra var du på fotboll?
- Fotbollen gick också bra. Jag trivdes dock bättre i den gruppen och atmosfären som vi hade i HK Tyrold så därför fick fotbollen ge vika för handbollen. Vi fick också väldigt tidigt stora framgångar med årgången 1988 i HK Tyrold så också det var en starkt bidragande faktor till att handbollen blev mitt förstaval.


Petter står kallt och väntar under tiden IK Cyrus Joacim Kihlberg satsar för kung och fosterland. Foto: Per Forsberg.

Kan du än idag åka tillbaka till Stavanger och spela på att du är son till Peppe och dra fördelar av det?
- Hehe, nej det tror jag verkligen inte, borde kanske prova?

Det borde du absolut prova på Petter. År 2005 åkte du och några andra i Hammarby IF HF på ett holländskt virus när ni var på cup-spel. Vad var det för skit ni åkte på?
- Om jag minns rätt så insjuknade en del när vi kom tillbaka ifrån Holland, tror det var något med luften på flygplanet. Hur som så låg jag nedbäddad i några dagar, sen körde vi på som vanligt igen.

Okej, inte värre än så alltså. I fotbollen är det lagom populärt att göra klubbyten mellan de stora lagen i Stockholm. Du har spelat i både Djurgårdens IF HF och Hammarby IF HF. Har du fått någon skit för det?
- Njae, egentligen inte. Jag är hammarbyare och försökte bevara/bevisa det genom mitt grön-vita tandskydd.

Tänkte jag skulle komma till det där grön-vita-tandskyddet. Av någon anledning minns jag det efter att vi mötte er i Sjöstadshallen. Det utmärkte sig när du smilade upp i den blårandiga tröjan. Tyckte ur-djurgårdaren Timmy Sundin, som spelade i laget då, att det var lämpligt?
- Det var väl inte uppskattat till tusen men skulle jag lira där så ville jag ha mitt tandskydd, det var min deal! Timmy är en fin kille som hade fullt upp med att vinna skytteligan det året så jag kom undan rätt så lindrigt med mitt tandskydd.

Fint det. Vi släpper tandskyddet och går över till något annat. Antar att du fått ett och annat anbud genom åren. Vilka klubbar har du tackat nej till senaste åren?
- Har fått förfrågan ifrån Hammarby handboll några gånger samt några anbud ifrån Norge.

Okej. Överflödigt att fråga vidare om det eftersom vi vet var du spelar idag. Ni har ju även en blogg där Knorrtumme skriver högt och lågt. Nu har jag väl kunnat knyta ett och annat smeknamn till er ledare/spelare också. Har du koll på alla smeknamnen som till exempel radas upp i laguttagningen?
- Jag har knappt koll på vilka alla är, för mig är det alltid en överraskning vilka som dyker upp till matchsamlingen.

Jag såg att någon aktionerade ut din Hammarbytröja på Tradera som du vann SM-guld i. En bra budgivning?
- Den köpte jag faktiskt till mig själv, det minnet ville jag behålla. Skulle vilja påstå att det var ett jäkla drag kring min tröja men hade några andra som figurerade som ånglok för budgivningen på Tradera. Nyköpingssonen Lukas Karlsson, Apelgren, Tobias Karlsson, Grundsten och Micke Jansson (numera Åström) hade några fler intressenter, men bara några fler.


Vår Axel Eriksson, i det störtsköna Danmarks-pannbandet, kämpade och slet hela matchen mot Petters satsningar. Foto: Per Forsberg.

Bästa spelaren du spelat med?
- Lukas Karlsson.

Och mot?
- Stefan Lövgren, även om han just då (för någon vecka sedan) kanske inte riktigt var i sitt gamla esse.

Bästa handbollsminnet?
- SM-guldet med Hammarby.

Förstår det. Ta ut ditt eget All Star Team i division 1 norra med namn och motivering!

MV – Snickarn. En otroligt oskön spelare att möta men så otroligt skön att ha på sitt egna lag.
V6 – Småbyxan. Vill han så är han bäst.
V9 – Kubanen. Han har en blick för spelet som ingen i division 1 kan mäta sig med.
M9 – Båven. En speldirigent av klass.
H9 – Svarte-Petter.
H6 – Samurajen. Det kanske inte bjuds på några högklassiga finesser men mål blir det och det är väl ändå det som räknas.
M6 – Roger Järeholm. Bra bakåt och framåt, inte många som rår på denne store man.

- Partisk? Hmm, kanske en aning. Jag motiverar det främst med att det är så jag tycker men också för att jag är så otroligt dålig på vad alla heter i de övriga lagen i serien.

Tack för det. Vi tar och avslutar med några snabba:

Familj: Mamma, Pappa, storasyster och lillasyster
Yrke: Adidas Group.
Intressen: Idrott, resa, familj/vänner.
Kör: SL (Stockholms Lokaltrafik)
Gör helst på ledig tid: Snor ett citat ifrån Nyköpingssonen: "att inte göra någonting är att göra någonting."
Tatueringar: Inte än.
Mat: Mycket och ofta. Inga speciella favoriter men all form av kött är fint!
Dryck: Beroende på tillfälle såklart men vatten och öl är gott, behöver dock inte vara i den ordningen.
Hur svarar du i telefon: Petter!
Flinck eller Treijner & Söderberg: Treijner & Söderberg.
Handbollsmeriter: SM-guld med Hammarby 05/06, JSM-guld med HK Tyrold(år?), JEM-brons med HK Tyrold (år?).

Tack så mycket Petter och lycka till framöver!
- Tack detsamma!

Inga kommentarer: